Västvärldens fiende, från kommunism till nationalistisk konservatism
Under kalla kriget utmanades Västvärldens liberala demokrati av kommunismen. Idag är nationalistisk konservatism på frammarsch i många av de länder som en gång var kommunistiska. I Ryssland och Kina utnyttjar ledarna vad som ses som traditionella värderingar för att legitimera sitt styre. Den nya ideologiska kraftmätningen innebär att världen har tagit ytterligare ett steg mot ett nytt kallt krig.
Konflikten mellan Ryssland och Västvärlden om Ukrainas ställning har sedan flera år tillbaka föregåtts av en växande ideologisk klyfta. Det en gång kommunistiska Ryssland har under Putin istället sökt sig till konservativ nationalism. Relationerna mellan Kreml och den Ortodoxa kyrkan har stärkts. Rysslands president Vladimir Putin har betonat nödvändigheten av att frångå ”en vulgär, primitiv förståelse av sekularism”. Hans uttalande ska ses mot bakgrund av rättegången mot Pussy Riot som resulterade i att tre av punkgruppens medlemmar dömdes till två års fängelse efter att de hade framträtt i Kristus Frälsares katedral 2012. Kremls politik i ”moralfrågor” har blivit allt mer konservativ. Sedan 2013 har landet en lag som förbjuder ”propaganda för icke-traditionella sexuella relationer”. I Moskva har Pride-parader förbjudits under de närmaste 100 åren. Aborträtten har ifrågasatts och sedan förra året är det otillåtet att göra reklam för aborter.
Det är inte bara i Ryssland som konservatism och bakåtblickande mot den inhemska traditionen har vunnit mark. Rysslands allt viktigare bundsförvant Kina styrs visserligen fortfarande av ett kommunistiskt parti men landets politik har fått alltmer nationalistiska och konservativa särdrag. Enligt uppgifter från den Pekingvänliga Hongkong-tidningen Ta Kung Pao ska president Xi Jinping vid ett tal den 26 november 2013 ha beskrivit kommunistpartiet som en förespråkare för traditionell kinesisk kultur. Under talet försvarade han Kinas användning av dödsstraff genom att hänvisa till landets traditioner. Xi försvarade även den traditionella kinesiska statsfilosofin Konfucianismen och dess fokus på att visa vördnad för de äldre. Partiet ålägger sedan ett år tillbaka de kinesiska medborgarna att träffa sina föräldrar regelbundet. Gör de inte detta har föräldrarna möjlighet att ställa sina barn inför rätta i domstol.
Precis som när kommunismen vann stöd utanför Ryssland och Kina under 1950-talet verkar även dagens nationalistiska konservatism vinna stöd utanför dessa länders gränser. Den 24 februari skrev Ugandas president Yoweri Museveni en lag som slog fast att homosexualitet ålades med livstids fängelse. Museveni har beskrivit homosexualitet som ett västerländskt påfund som tryckts på Afrika genom kolonialismen. Efter en kritikstorm som resulterade i indraget bistånd från många västerländska stater däribland Sverige har Uganda beslutat sig för att vända blicken mot Ryssland. ”Ryssarna arbetar med oss, de blandar inte hop deras politik med vår politik, de gör bara de som vi accepterar”. Sa Museveni när han besökte en ryskbyggd flygstridssimulator på en Ugandisk militärbas under året.
Precis som under kalla kriget riskerar den ideologiska kampen mellan Västvärlden och stormakterna i Öst fördjupa de realpolitiska konflikterna mellan de två blocken. Den västerländska liberalismens ideologiska utmanare utgörs dock i allt högre utsträckning av konservatism snarare än kommunism.
Gustav Sundqvist