Riskfylld kamp mot diskriminering

Yirenping är en av Kinas radikala och modiga civilsamhällesorganisationer. Sedan några år tillbaka driver organisationen en kamp mot diskriminering. Genom legalt stöd, rättsprocesser och opinionsbildning försöker Yirenping stärka kvinnors, handikappades och sjukas rättigheter. Deras arbete uppskattas dock inte av de myndigheter som anklagas för diskriminering. Organisationen befinner sig därför ständigt under statens vakande öga. 

Yirenpings kontor ligger i ett anonymt bostadsområde utanför Pekings stadskärna. Det står inte ens något namn på dörren. Jag träffar en av deras representanter Ariel under ett besök i staden i början av maj. Ariel är ung ganska nyutexaminerad juridikstudent. Vi går till en närliggande liten restaurang för att äta lunch. Våren har kommit till Peking och det är precis så varmt att det går att sitta ute. Vi delar på en skål kryddstarka nudlar och en tallrik med dumplings.

Under lunchen berättar Ariel om den diskriminering som sker i samband med att Kina rekryterar statstjänstemän. Kinas långa byråkratiska tradition och dess starka stat har gjort den offentliga förvaltningen till en av de mest attraktiva arbetsplatserna. Precis som under kejsartiden rekryteras de kinesiska statstjänstemännen med hjälp av svåra prov. I praktiken genomförs dock inte rekryteringen endast med utgångspunkt från meritokratiska principer. ”Personer med sjukdomar som hepatit B kan nekas anställning trots att de klarar proven. På högre nivåer är dessutom diskriminering av kvinnor väldigt vanligt. Kvinnor kan bli sekreterare och liknande men för de högre tjänsterna vill staten oftast rekrytera män trots att denna typ av diskriminering är olaglig. Inte konstigt att Kinas högsta ledare nästan bara är män.”

Yirenping bekämpar denna typ av diskriminering genom att stämma de myndigheter som ansvarar för rekryteringen. Organisationen kämpar även mot sjukdomsrelaterad diskriminering. Om information om de ansökandes sjukdomar skulle läcka ut till myndigheterna stämmer Yirenping även de sjukhus som läckt informationen. Med hjälp av gripande historier, konstverk och demonstrationer försöker organisationen få kinesisk media att rapportera om den orättvisa behandlingen. Eftersom staten ofta utgör Yirenpings måltavla är arbetet dock riskfullt. ”Jurister som angriper myndigheterna kan hotas eller till och med föras bort”.

När vi kommer tillbaka till Yirenpings kontor får jag veta att organisationen ständigt övervakas av staten. ”Igår var polisen här men då öppnade vi inte för dem. Efter ett tag gick de.” Plötsligt ringer det på ytterdörren. Ariel hoppar upp och går dit på mjuka steg. Hon tittar noga ut genom hålet i dörren innan hon öppnar. Men den här gången var det bara brevbäraren som kom med post. I Kina är verksamhet som kritiserar myndigheterna långt från riskfritt.

 Gustav Sundqvist