Ny lag för kollektiva förhandlingar

I Kinas sydligaste provins Guangdong experimenterar landets ledare med reformer på arbetsmarknadsområdet. Kinas enda tillåtna fackförbund ACFTU har getts större möjligheter att bedriva kollektiva förhandlingar. Nya regler syftar dock även till att hindra arbetare från att genomföra protester vid provinsens många fabriker.

Med sitt läge nära det fria Hongkong men långt från huvudstaden Peking har provinsen Guangdong utgjort en perfekt experimentzoon för Kinas ledare. Det var i Guangdong som Deng Xiaoping först genomförde marknadsreformer. Som en följd av detta har ett av världens största industriområden vuxit upp i provinsens södra del. De senaste åren har konflikter och vilda strejker blivit en vanlig företeelse i provinsens fabriker. För att återfå ”harmoni” på arbetsmarknaden prövar kommunistpartiet nu en helt ny typ av experiment i provinsen; kollektiva förhandlingar.

Enligt de nya regler som sedan 2013 gäller i Guangdong förbättras arbetstagarnas tidigare usla möjligheter att genomföra kollektiva förhandlingar. Fortfarande har endast det statliga facket ACFTU rätt att förhandla för arbetarna. De förhandlande representanterna utses uppifrån av det centrala fackförbundets tjänstemän. Enligt de nya reglerna har arbetarna dock åtminstone möjlighet att avskeda dessa representanter. För att kunna göra detta måste de dock få en majoritet av rösterna i en omröstning där minst en tredjedel av personalen på arbetsplatsen deltar.

Enligt de nya reglerna har arbetstagarna även möjlighet att kräva att kollektiva löneförhandlingar genomförs. Många tecken tyder på att denna regelförändring förväntas få effekter på löneutveckling i Guangdong-provinsens, inte minst eftersom arbetsgivare och utländska företag protesterade kraftigt innan förslaget blev verklighet. ACFTU använder inte strejker som vapen i kollektiva förhandlingar. Istället utnyttjar fackförbundet politiska kontakter med kommunistpartiet för att tvinga arbetsgivarna att gå med på deras krav. Arbetsgivare som hamnar i onåd hos ACFTU kan få sina licenser indragna.

Samtidigt som Guangdong-provinsens nya arbetsmarknadsregler stärker arbetstagarna motverkar de även vilda strejker. Om kollektiva förhandlingar pågår är vilda strejker strikt förbjudna. Arbetare som trotsar förbudet riskerar att ställas inför rätta. Guangdongs nya regler för kollektiva förhandlingar utgöra ytterligare en metod genom vilken kommunistpartiet hoppas kunna stärka sin kontroll genom att ge några ytterligare rättigheter till det kinesiska folket.

Gustav Sundqvist