Mer än 10 000 strejkar i Dongguan

Tiotusentals arbetare anställda av det taiwanesiska företaget Yue Yuen Industrial har sedan två veckor tillbaka strejkat i staden Dongguan. Företaget anklagas för att lämna tidigare anställda i sticket genom att inte betala för deras socialförsäkringskostnader och bostadskostnader.

Måndagen den 14e april gick mer än tiotusen strejkande arbetare ut på basketplanen i ett bostadsområde i den Sydkinesiska industristaden Dongguan. Demonstranterna höll upp banderoller med texter som ”betala för sociala kostnader och bostadstillägg!” och ”Skam över Yue Yuens illegala handlande”. På eftermiddagen, då många demonstranter hade börjat ge sig av, angreps folkmassan av hundratals kravallpoliser enligt China Labour Bulletin . Åtminstone tio av de arbetare som höll plakat och banderoller greps.

Strejken sker i skuggan av att företag som Yue Yuen flyttar bort en allt större del av produktionen från den relativt rika Guangdongprovinsen i södra Kina. Fabriker omlokaliseras till fattiga provinser i det kinesiska inlandet eller till grannländer som Vietnam och Indonesien där lönerna är lägre. I samband med att produktionen flyttar försöker många företag undvika att betala friställda arbetare ersättning för övertid, pensioner och arbetsskador.

Gustav Sundqvist