Kinas ”Sex and the City” vittnar om utveckling och kommersialism

TV-serien ”Små tider” 小时代 har blivit en tittarsuccé i Kina. Serien är snyggt filmad men själva historien är tunn. "Små tider" är ett bra exempel på den utveckling och den kommersialisering som skett i Kina de senaste 30 åren.

I ”Små tider” beskrivs fyra attraktiva unga kvinnor i Shanghai; Lily, Ruby, Lin och Nan Xiang. Alla fyra har lite olika personligheter. En av dem är en framgångsrik affärskvinna medan en annan har som sin högsta önskan att bli en ny Marilyn Monroe. Frånsett sina skillnader är dock alla besatta av mode, shopping och snygga rika killar i tjusiga kostymer.

TV-serien visar både på den snabba tekniska utveckling och den snabba kommersialisering som ägt rum i Kina de senaste 30 åren. Tekniken i serien vittnar inte om att den skulle ha spelats in i den så kallade tredje världen. Filmningen, kostymsättningen och bildredigeringen är minst lika proffsigt gjord som i en Hollywood produktion. Den snygga ytan gör att ”Små tider” borde ha kapacitet att slå internationellt, åtminstone i de länder i Öst- och Sydöstasien som delar den kinesiska kulturen. Hittills har kinesisk populärkultur haft mycket svårt att sprida sig utanför landets gränser.

Samtidig kan ”Små tider” kritiseras från samma grund som många amerikanska serier. I likhet med huvudrollsinnehavarna i ”Sex and the City” skulle även tjejerna i ”Små tider” ha goda förutsättningar att kvala in i ”the top one percent” alltså den hundradel av befolkningen i ett samhälle som har det bäst ställt. De tillhör antagligen även den snyggaste procenten av befolkningen. I kombination med shoppinghetsen i serien gör detta urval av huvudkaraktärer att ett ytligt budskap riktas till tittarna; livet handlar om att vara snygg och rik, det bästa sättet att må bra är genom konsumtion. Enligt Bede Cheng, hög chef vid Metroplex Cinema i Hongkong är serien ”i grunden en film om rika, bortskämda ensambarn gjord för bortskämda ensambarn som vill vara rika och vackra som karaktärerna i filmen.”

Här kan du se första avsnittet med engelsk undertext:

https://www.youtube.com/watch?v=EQSzAYnX_Uo