Början till en självständig kinesisk arbetarrörelse

Det kinesiska kommunistpartiet ställer sig restriktivt till alla försök att bilda en självständig fackföreningsrörelse. Trots detta för den lilla organisationen Dagongzhe 打工者 alltjämt en självständig politisk linje, som snarare för tankarna till kommunistpartiets ursprung än till dess nuvarande politik.

Dagongzhe (migrantarbetarna) skapades år 2000 i den sydkinesiska industristaden Shenzhen. Organisationen har sedan grundandet syftat till att bistå och hjälpa arbetare, framförallt fattiga industriarbetare från den kinesiska landsbygden. I Kina finns endast en tillåten fackförening, den partistyrda jätteorganisationen ACFTU. Dagongzhe kan därför inte arbeta som en klassisk fackförening. Istället utgör organisationen en Labour NGO, en organisation som utför fackliga uppgifter men som inte har medlemmar på olika arbetsplatser. Få av Kinas Labour NGOs är dock lika radikala som Dagongzhe.

Strax före Kinas senaste arbetsmarknadslag trädde i kraft 2007 försökte många kinesiska företagare undgå att upprätta legala anställningskontrakt genom att under kort tid avskeda seniora arbetare. Under denna process lurades många av de friställda arbetarna på sin innestående lön. Dagongzhe svarade på detta genom att bistå arbetare att stämma sina tidigare chefer. Organisationens engagemang väckte dock ilska bland såväl företag som myndigheter. I november 2007 angreps organisationens främsta representant Huang Qingnan av knivbeväpnade gangstrar som troligen hade hyrts in av lokala affärsmän. Huang fick alvarliga skador och riskerar till och med att tvingas amputera bort ett av sina ben. Dagongzhe fick ytterligare problem 2008 när hyresvärden sade upp organisationens lokaler. Samtidigt kunde organisationen efter en tid arbeta vidare ostört i en annan av Shenzhens stadsdelar.

Dagongzhe finns fortfarande och har en betydligt vassare vänsterretorik än andra Labour NGOs. Bara under de senaste dagarna har organisationen publicerat inlägg på sin mikroblogg som är mycket mer samhällskritiska än vad som är vanligt i Kinas politiska debatt. Detta inlägg postades den 12 april: ”Hur kan facket i Changde utan att blinka ställa sig på fel sida och hjälpa kapitalet, trots uppmärksamhet och tryck från båda sidor!... Facket i Changde ska inte vara neutralt. Det ska stå på samma sida som oss arbetare.” 在各方监督和压力下,常德市总工会不敢这么明目张胆地站错位、帮资方的!…常德市总不应该是中立,它应该站在我们工人这一边。I ett annat meddelande postat den 11 april kommenterar organisationen en polisinsats mot en strejk med orden: ”De har blivit kapitalisternas knähundar.” 变成了资本家的走狗了!

Dagongzhe visar att en viss typ av opposition faktiskt ändå tillåts existera i Kina. Även om inte organisationen direkt utmanar kommunistpartiets maktmonopol är den öppet kritisk mot det partistyrda facket och mot lokala myndigheter. Samtidigt visar angreppen mot Dagongzhe att samhällskritik är förenat med stora risker.

Gustav Sundqvist